Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Hollola haluaa kitkeä vääräuskoiset

Harvoin minua enää hämmästyttää erilaiset kansalaisoikeuksien rajoitukset ja oikeuksien toteutumisen vaikeutusyritykset, mutta eilen korviini kantautunut juttu oli jälleen aivan omaa luokkaansa.

Kaksi pojistamme on Hollolan Pyhäniemen ala-asteella ja vanhempi siirtymässä nyt seuraavaksi Salpakankaan yläasteelle. Tuo yläaste on muutenkin paisunut kohtuuttoman suureksi pian tuhatta oppilasta lähentelevällä oppilasmäärällään. Nyt saimme koulusta ilmoituksen, että kaikki oppilaat jotka eivät osallistu normaaleille uskonnonopetuksen tunneille, sijoitetaan erilliselle luokalle keskenään. Näin on kuulemma helpompi järjestää elämänkatsomustiedon opetus.

Siis hetkinen...  minä olin huomattavasti pienemmässä koulussa ja omalta luokalta + rinnakkaisluokilta osallistui ET:n opetukseen yhteensä neljä henkeä ja se oli silti helppoa järjestää. Silti Salpakankaan koulu ei kykene sijoittamaan uskonnonopetustaan siten, että kirkkoon kuulumattomat voisivat opiskella uskonnontuntien aikaan ET:tä?

En voi keksiä paljoa enempää uskonnonvapautta halveksuvaa toimintaa, kuin erottaa oppilaat omasta kaveripiiristään ja sijoittaa heidät muualle kelpaamattomina erilliselle luokalle, elleivät sitten suostu kuuntelemaan omien arvojen vastaista saarnaa vieraasta uskonnosta. Asumme kohtalaisen maaseudulla ja suurin osa kavereiden kanssa vietetystä ajasta tapahtuu pitkien välimatkojen takia nimenomaan koulussa. Aletaanko seuraavaksi sijoittamaan omille luokilleen tiettyä rotua edustavat tai köyhä-rikas akselille sijoittumisen mukaan?

Niin karua kuin päätöksen sanoma onkin, saattaa sillä saada myös meiltä pari kirkon vaikutusvallan piiriin pakkoliitettyä lasta lisää. Kaverit ovat henkisen kasvun ja yleisen mukavuuden kannalta tärkeämpiä kuin huuhaan kuuntelemisesta kärsiminen. En ole aivan varma vielä koulujen tekemän päätöksen laillisuudesta, mutta en varmasti tule jättämään asiaa tähän.

Mitenköhän ihmiset reagoisivat, jos kyseessä olisikin vaikkapa Islam tai scientologia? Minun silmissäni ei juuri ole merkitystä mitä näistä kolmesta lapsilleni opetetaan.

Olen ehdokkaana eduskuntaan Uudellamaalla ja tulen myös jatkossa ajamaan kirkon voimakkaampaa erottamista valtiosta. Mitään tiettyä uskontoa ei tulisi opettaa kouluissa, vaan nuo tunnit tulisi hyötykäyttää erilaiseen yhteiskuntaa arvioivaan ja kriittisesti ajattelemaan opiskelevaan toimintaan ja niiden ohessa käydä pääpiirteittäin kaikki uskonnot tasapuolisesti.

 

Mikäli et kaipaa tällaista mielivaltaa, tänään on täydellinen päivä äänestää minua!

Lisäksi jos pidät mielipiteistäni tai haluat tukea ehdokkuuttani, osoita se vaikka liittymällä FB-sivuni seuraajaksi ja levitä tietoa ehdokkuudestani eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Enni Kulovaara

Vai sillä tavalla. Monet koulupiirit rikkoivat pitkään lakia vaatimalla kirkkoon kuulumattomilta vanhemmilta erikseen anomusta siitä, ettei lapsen tarvitse osallistua uskonnonopetukseen, vaikka sellainen pykälä on poistettu ajat sitten. Vuosilukua en tosin muista, olisiko ollut edellisen uskonnonvapauslain tullessa voimaan.

Et-opetusta ei ole likimainkaan järjestetty kouluissa siten kuin se pitäisi järjestää. Lapsille tulee hyppytunteja tai he joutuvat kesken koulupäivän matkustamaan toiseen kouluun et-tunneille jne.

On se vaan kummallista, että niin kovasti halutaan pitää kiinni uskontojen erityisasemasta, että lapsetkin otetaan pelinappuloiksi tässä mittelyssä.

Tapani Raita

Ohjeeksi sopii, että koulujen täytyy automaattisesti laittaa kaikki ET ja kaikki muutkin evluteettomat samalle rinnakkaisluokalle, jotta lukujärjestykset on helppo tehdä eikä mitään hyppytunteja tule. Tästä luokasta (vähintään) puolet menee ET tunnille, jolloin samaan aikaan (tahi eka tai vika tuntina) loput vähemmistöuskontoihinsa - osa evlude-tunnillekin (toistaiseksi).

Kouluvuosien aikana sivileistä, jotka eka luokalta vanhempiensa syypäästä vielä laitettu evludetunneille, yhä useampi vaihtaa luokan pääosan mukana sivistävään ET-opetukseen vetäen mukanaan jopa vähemmistöuskoisia pois perheidensä aivopesusta.

Näin kaikkiin kouluihin saadaan ateistien eliittiluokat Ajattelunvapauden ja kriittisyyden esimerkiksi muillekin, luterilaiselle oppilasrahvaalle.

Ateistiluokan kaveripiiri vain laajenee koko kaupungin alueelle eivätkä rajoitu vain oman asuinalueen naapurilapsiin, jotka kyllä säilyvät myös ystävinä.

jarno pelkonen

Eipä tuo Hollolan Salpakankaan yläaste kovin humanistinen ollut minunkaan aikana.
Hyvin välinpitämätöntä meininkiä opettajien taholta oli muutenkin.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Moikka Pasi,

Bongasin et-opetus.fi sivuilta tällaisen ohjeen ongelmatilanteisiin.

"Mikäli opetusjärjestelyt ovat epäoikeudenmukaisia, ota välittömästi yhteyttä koulun rehtoriin. Perustele asiasi ja kerro, että opetusjärjestelyt ovat epäoikeudenmukaisia. Voit esitellä rehtorille Suomen perustuslain pykälät 6 ja 1, jotka käsittelevät yhdenvertaisuutta ja uskonnon ja omantunnon vapautta"

Rikotaanko sinun poikasi tapauksessa mahdollisesti 6 pykälää, mene ja tiedä...?

Käyttäjän dobro kuva
Taneli Dobrowolski

Siihen aikaan kun meikäläinen opiskeli Salpakankaan ylä-asteella, oli opetusta häiritseviä tekijöitä useita - yleensä noin 25 kappaletta per luokka. Valitettavasti kuuluin usein itsekin niihin. Opettajat tekivät parhaansa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Kirkko irti valtiosta - kannatan!

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Aika julmaa kohdistaa elämänkatsomuksellista segrekaatiota lapsiin...

Kuka/ketkä vastuussa?

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Ei hitto.. Kirkko eroon valtiosta ja uskonnonopetuksen tilalle kaikile ET.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Itse oon asiaa miettinyt siten, että uskonnonopetuksesta voisi vapauttaa hieman tunteja muille aineille ja loput korvata eräänlaisella filosofialla. Aineella jossa käsiteltäisiin yhteiskunnan toimintaa, opeteltaisiin kyseenalaistamaan valtion, yhteiskunnan, koulun ja vanhempien tarjoamia valmiita oppeja ja kehittelemään niitä paremmiksi. Tuon ohessa sitten pitäisi käydä lävitse myös uskonnot päällisin puolin, sillä eri uskontojen ymmärtäminen on tärkeää. Ilman ymmärrystä eri uskonnoista on vaikea ymmärtää eri kulttuureja ja niistä lähtöisin olevia ihmisiä.

Enni Kulovaara

Uskonnot pois koulusta ja kaikille yhteinen et-opetus. Kyllä siinä käsitellään kaikkia uskontoja ja kun uskontojen opetuksen lopettamisesta säästyy rahaa, niin sillä voisi et-opetusta kehittää.

Minä en kannata kaikille yhteistä uskontotietoa, koska Ruotsista on siitä huonoja esimerkkejä.

Anna Krokfors

Pahoin vain pelkään, että tuon oppiaineen sisältö olisi liian vaativaa myös monille opettajille. Ei sillä että heidän älykkyydessään olisi vikaa, mutta kyky kriittiseen ajatteluun on opittavissa vain kovalla vaivalla, ja peruskoulussa nimenomaan keskitytään opettamaan tiettyä dogmaattista pakettia joka aineessa. Ja sijaiseksi tosiaan pääsee vähän kuka tahansa viheltäjä joka hommaan suostuu. Pitäisi uudistaa perusteellisemmin koko systeemiä, yhden aineen vaihto ei riitä.

Heli Hämäläinen

Koko uskonnon opetus pitäisi lopettaa kouluissa. Ne, jotka haluavat lapselleen uskonnon opetusta, voivat järjestää sen oman kirkkokuntansa kanssa.

Juho Järvelin

Hei,

Jollei lapsille järjestetä koulussa jonkinlaista yleissivistävää uskonnon ja tieteen sekä historian opetusta, niin erilaisten huuhaa- ja fundamentalismipoppoiden olisi helpompi kalastella joukkoonsa tietämättömiä. Hyvä yleissivistys on paras suoja mm. scientologeja ja new age hörhöjä vastaan. Uskonnoista mitään tietämättömälle on helpompi mennä väittämään omaa hörhöporukkaansa vaikkapa alkuperäiseksi tosi kristinuskoksi.

Jos kirkon ja valtion erottaminen toisistaan johtaisi kirkon verotusoikeuden päättymiseen, niin seurauksena maahamme syntyisi erilaisia TV-pastoreiden johtamia rahankeruuseurakuntia, jotka saisivat julkisuutta ja kannattajia äärikannanotoillaan ja suoranaisella huijauksella tyyliin "Almuja antavat pelastuvat".

Uskon maallistuneen luterilaisen kirkkomme takaavan myös kristittyjen valtaosan maltillisen ja vapaamielisen asenteen. Kristinuskontoa saatikka mitään muutakaan uskontoa maassamme ei kannattaisi ajaa kiihkomielisten fundamentalistien syliin vaan kulkea pienimmän pahan tietä uskonnottomien näkökulmasta.

Pahimmat äärikristityt löytyvät Yhdysvalloista, missä kansalaisten uskontotietämys on heikkoa ja seurakuntien rahoitus useasti kiinni huomiota herättävästä propagandasta.

Koska valtaosa ihmisistä on luonnostaan uskonnollisia, niin tilalle vaihtuu joku toinen uskomus, jos maallistunut kristinusko poistetaan kuvioista. Vaihtokauppa ei olisi aina positiivinen.

Enni Kulovaara

Lestadiolaiset aivopesevät lapsiaan, eikä jehovien tarvitse ollenkaan laittaa lapsiaan uskonnonopetukseen, eikä kenenkään muunkaan, jos vvanhemmat voivat todistaa, että lapsi saa tarpeellisen oman uskontonsa opetuksen kotoa tai omasta seurakunnasta.

Muut koulussa opetettavat uskonnot perustuvat siihen, että vanhemmilla on oikeus vaatia niitä lapsilleen opetettavan. Pakollisia ne eivät ole.

Perustelusi ontuu. Uskontojen opetus ei ole Suomessa estänyt uskonlahkoja toimimasta miten haluavat. Se johtuu siitä uskovaisten vanhempien peräänkuuluttamasta oikeudesta opettaa lapsilleen mitä mielivät.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Olen varmaan naiivi - minusta tuli isoäiti tänään - mutta uskonnon opettajiksi kelpaavat joka sortin säheltäjät.
Kelpoisuusvaatimukset elämänkatsomustiedon opettamiseen ovat nekin löyhät. Oma poikani ei saanut et-opetusta, mutta ihminen siitä tuli.
Hänelle elämänkatsomustietoa opetti lukiossa psykologian opettaja. Alemmilla asteilla ei kukaan. Oliko hän poissa tunneilta vai mitä, en oikein muista. Kotoa se ajatus ainakin tuli.

Oma äitini piirusti liitutaululle parilla viivalla, miten Jeesus rakastaa lapsia.

Tietenkin kaikki opetus kulkee sivistyksen läpi, ja kaikenlaiset ihmiset hankkiutuvatkin opetustehtäviin.

Tämänhetkinen ongelma minusta on se, että kirkosta erotaan Päivi Räsäsen takia.
Liberaalit lähtee.

Kyllä eur .. länsimaiseen sivistykseen kuuluu kristinuskon ajatusmasailman tuntemus.
On symboleita, joita voi selittää ainoastaan tämän kulttuurin sisältä.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Tuo on nyt kyllä niin suoraa roskapuhetta ettei enempää voi olla. Se on positiivista että lapsille opetetaan eri uskontojen pääpiirteet. Sillä on iso vaikutus siihen, miten tullaan toimeen eri kulttuurista tai uskonnosta olevien ihmisten kanssa. Mutta ei se valtionuskonto mitään skientologeja sun muita hörhöjä poissa pidä. Itseasiassa kumpikaan valtionuskonnoistamme ei ole yhtään sen kummallisempi tai vähemmän kummallisempi kuin skientologia. Ihmisellä on oikeus uskoa mihin haluaa ja jos elämänsä järjestelee sen mukaisesti niin antaa mennä vaan.

Kirkon suuntasokea verotusoikeus tulisi ehdottomasti poistaa. Yhdelläkään yrityksellä ei pitäisi olla velvollisuutta maksaa senttiäkään minkään uskonnon edustajalle, ellei sitä itse vapaaehtoisesti tee. Se on minulle aivan sama maksavatko uskontokuntaan kuulujat kirkollensa rahaa verojen mukana vai erillismaksuna, mutta ei siitä kirkkoon kuulumattomia tule rankaista.

Sinä puhut kristinuskosta vapaamielisyyden tuojana. Minun mielestäni kirkko on tehokas nimenomaan rajoittamaan vapaampaa ja suvaitsevaisempaa ajattelua. Vai mistä sinä luulet homojen oikeuksien vastustajien sun muiden tulevan?

Suomen perustuslakiin on kirjattu uskonnonvapaus ja valtionkirkko on selkeässä ristiriidassa tuon oikeuden kanssa.

Juho Järvelin

Hei,

En tiennyt, että uskonnonopetuksesta voi luistaa kotiopetuksen myötä. Se ei kuitenkaan minusta poista väitteeni pitävyyttä. Toi vapautushan pitäisi samalla lakkauttaa.

Kaikki vanhemmat voivat opettaa lapsilleen koulun ulkopuolella mitä haluavat, eihän sitä voi mitenkään oikeastaan estää, eikä pidäkään, jollei opetuksessa sorruta laittomuuksiin. Jokaiset vanhemmat haluavat välittää lapsilleen oman maailmankatsomuksensa ja se on ihan oikein ja luonnollista. Siksi olisikin tärkeää, että koulussa lapsille kerrottaisiin tasapuolisesti eri asioista ja katsomuksista, jotta he osaisivat aikuistuessaan rakentaa oman maailmankatsomuksensa vapaammin.

Kuten Panu ylempänä kirjoitti, niin lapsille pitää antaa välineitä oppimansa kyseenalaistamiseen ja sitä myötä itsenäiseen kasvamiseen kun ikä antaa siihen valmiudet.

Ei yhteiskunta voi ryhtyä kontrolloimaan kotikasvatusta (lain puitteissa tapahtuvaa) sortumatta totalitarismiin. Mitä et Enni toki ajatellutkaan.

Joanna Adams

Olen samaa mieltä, asiaa ei tule missään tapauksessa jättää tähän! On törkeää että kouluun perustettaisiin ns. "pakanaluokka". On tainnut päästä joltain taholta unohtumaan, ettei koulu ole olemassa opettajia vaan oppilaita varten. Järjestelykysymys, sanon minä!

Olen käynyt myös samaisen yläasteen, uskonnon opetus oli suoraan sanottuna p*****stä. Istuttiin pulpetin ääressä ja luettiin paksua raamattua. Tehtävien teon aikana vanha miesopettaja nukkui pöytänsä takana. Onneksi olin sen verran äänekäs oppilas että lensin ystäväni kanssa ulos luokasta muutaman kerran, eipä tarvinut kuunnella moista.

Toimituksen poiminnat