Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Asikkala rahastaa eduskuntavaaleilla.

Vaalitoiminta ja erityisesti vaalikampanjoinnin taustatyö on puolueilla kiivaassa vauhdissa. Näin myös Piraattipuolueella. Itsekin olin torstaina pystyttämässä vaalimökkiä Helsingissä Lasipalatsin viereen. Tältä mökiltä löytyy ennakkoäänestämisen alkuun asti päiväsaikaan piraatteja valmiina mielenkiintoisiin keskusteluihin. Myös vaalijulisteiden levittäminen on aloitettu ja useilla paikoilla jopa valmista. Vaalijulisteiden osalta törmäsinkin jälleen perin mielenkiintoiseen ajatusmaailmaan kunnan päättäjien suunnalta.

Asikkalan kunta vaatii eduskuntavaalien julistepaikkojen (2kpl) käytöstä 100 euroa. Suomessa on 336 kuntaa ja jos jokainen kunta vaatisi saman summan, olisi pelkkien julistepaikkojen käyttömaksu kaikkiin vaalipiireihin ehdokkaita asettavalle puolueelle 33 600 euroa. Jos taas maksua veloitettaisiin Asikkalan tyylillä 50 euroa per julistepaikka, tulisi kustannuksia lähes 200 000 euroa maanlaajuisesti per puolue.

Kiitän Asikkalan kunnan päättäjiä mahdollisuudesta asettaa vaalijulisteita kunnan tarjoamalle maksulliselle julistepaikalle. Mitä kohteliaimmin kuitenkin totean, että pitäkää tunkkinne. Sadan euron julistepaikan maksu asettaa röyhkeästi puolueet eriarvoiseen asemaan.

Piraattipuolue on eduskunnan ulkopuolisista puolueista jäsenmäärältään suurin ja lähentelee sen osalta jo muutamiakin eduskuntapuolueitakin. Puoluetukea kuitenkin jaetaan vain eduskuntapuolueille jopa 180 000 euroa per valittu kansanedustaja. Piraattipuolueen tapauksessa esimerkin mukainen 33 600 euroa vaatisi yli kaksinkertaisen vaalibudjetin pelkästään julistepaikkojen kustantamiseksi. Piraattipuolueelle maksulliset paikat olisivat vielä rahankeräyksen avulla mahdollisia, mutta useimmille pienemmille puolueille ei. Julistepaikkojen määrän mukaan hinnoiteltuna tuskin yksikään puolue suostuisi vastaavaan maksuun maanlaajuisesti.

Kunnat eivät ole velvollisia tarjoamaan puolueille paikkaa vaalijulisteille, vaan se on muodostunut tavaksi siksi, koska sillä voidaan hallita katukuvaa ja yleistä siisteyttä. Asikkalalle tämä ei kuitenkaan ole nähtävästi riittävä peruste, vaan julistepaikoilla pyritään tienaamaan mahdollisimman hyvä tili. Päättämässä tästäkin asiasta olivat vain suurimpien puolueiden edustajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat