Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Homousko normaalia?

Nysse räjähti. Homokeskustelu tekaistuin periaattein nimittäen. Aikoinaan kun täyttelin Iltalehden vaalikonetta, tuli vastaan kysymys "Onko homous normaalia". Arvasin jo tuolloin sen johtavan järjettömään vääntöön.

Kysymyshän on täysin mieletön vaalikoneessa, sillä se haastaa mielikuvien lisäksi tilastojen myöntämisen tai kieltämisen. Siinä ei kysytä "Oletko homoutta vastaan". Siinä kysytään ehdokkaan arviota siitä, onko homous normaalia, eli yleistä. Normaalia on vaikea määrittää, mutta jotta jotakin voisi pitää normaalina, sen tulisi olla vähintään arkipäiväistä. Minä ainakaan en tiedä asioivani päivittäin homojen kanssa (ei sillä että tieto minua mitenkään liikuttaisi). Normaalin määritelmä voi tarkoittaa jopa sitä, että vaihtoehdon tulisi olla suurinpiirtein yhtä yleistä kuin suosituin vaihtoehto, tässä tapauksessa heterous. Tämä lienee selvää ettei se ole.

Kysymyksessä haastettiin vastaamaan joko rehellinen olettamus tai siten miten voisi olettaa kysymyksen ymmärrettävän. Kummasta tahansa vastauksesta pystyisi repimään uutisotsikot. Jos kaikki olisivat vastailleet homouden olevan normaalia, otsikointi olisi voinut olla jotain tyyliin "Kansanedustajaehdokkaat yliarvioivat homojen määrän radikaalisti." Vaalikoneiden kysymysten esittäjällä tulisi olla sen verran hyvää tahtoa mukana, ettei jätä näin tulkinnanvaraisia kysymyksiä, ellei sille ole parempaa syytä kuin mahdollinen uutisointi.

Pitää myöntää, että minuakin kovasti houkutteli vastata tilastollisesti oikein, eli homouden olevan epänormaalia. Normaalius ei ole mikään ideaalitavoite johon jokaisen on pyrittävä, vaan yhteiskunnan tehtävä on sietää myös erilaisia. En vastusta homoutta millään tavalla, enkä koe mitään tarvetta erotella homojen oikeuksia heteroiden oikeuksista, molemmille toimivat samat. Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia myös niistä, jotka eivät ylivoiman puuttuessa itse siihen pysty.

Kysymys ei ollut ainoa laatuaan. Vaalikoneen kysymyksissä kysyttiin myös muun muassa "Tulisiko kirkon vihkiä samaa sukupuolta olevat". Tässäpä onkin ollut pureksittavaa sukupuolineutraalia avioliittoa kannattaville, sillä harvan mielestä tehtävä on kirkon, vaan pikemminkin useat kannattavat koko avioliiton vihkimisen poissiirtämistä kirkosta. Kirkko olisi tämän jälkeen vain se instituutio joka antaa avioliitolle siunauksensa - jos on antaakseen.

Jos näkyvyys ehdokkaalle ei olisi vaalien alla äärimmäisen tärkeää, tässä olisi ollut ensimmäinen boikotoimisen arvoinen vaalikone. Vaalikoneita on tullut useita kymmeniä, mutta tässä kysymyksillä pyrittiin vääristeltäviin vastauksiin.

Kannatan sukupuolineutraalia avioliittoa ja homojen oikeuksia siinä missä heteroidenkin.

Jos pidät mielipiteistäni tai haluat tukea ehdokkuuttani, osoita se vaikka liittymällä FB-sivuni seuraajaksi ja levitä tietoa ehdokkuudestani eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Lainaanpa vielä oman vastaukseni "Onko homous normaalia?" kysymykseen.

-----
Epätarkka kysymys. Normaali tarkoittaa käytännössä yleistä. En tiedä kuinka yleistä homous on, mutta aika yleistä.

Se taas pidänkö homoutta hyväksyttävänä, kyllä. Sillä ei ylipäätään ole mitään merkitystä onko homous normaalia vai ei, vaan sillä, että miksi ihmeessä meidän tulisi kieltää jotakin toisten ihmisten keskeistä joka ei vahingoita ketään muuta. Se on toisten itsemääräämisoikeuteen puuttumista. Kannatan sukupuolineutraaleja avioliittoja, sillä valtiolla ei ole oikeutta tai mahdollisuutta määrätä toisten seksuaalista suuntautumista.
-----

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Niinkuin kauneuskin, normaalius on myöskin katsojan silmässä.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Normaalius ei kyllä taida ensisijaiseti olla mikään tilastollinen käsite. Se on normatiivisuutta koskeva käsite. Jos joki asia on normaalia, ei se ole automaattisesti yleistä, vaan se on yhteiskunnan normien mukaista. Normien mukainen, normaali. Esimerkiksi vasenkätiset ovat selkeästi vähemmistönä, mutta vasenkätisyys on ilmiö, joka ei enää yllätä ihmisiä, herätä vastustusta tai tuomintaa. Vasenkätisyys on sisäistetty yhteisiin normeihin, siitä on tullut normien mukaista, normaalia.

Kysymyksen voi siis käsittää myös, että "onko homous yhteiskunnan normien mukaista?"

Huonosti muotoiltu kysymys joka tapauksessa, kun tuonkin voi taas ymmärtää monella tavalla.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Normaaliutta voi tosiaan ajatella tilastollisesti tai moraalisesti. Sen paremmin tämäkin keskustelu vain ilmaisee, ettei noin epäselvä kysymys voi kuulua vaalikoneeseen.

Vasenkätisyys oli kyllä hyvä pointti juuri sen vuoksi, että yllätysaspektia ei enää ole.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Siitäkään ei muuten ole niin kamalan kauaa kun vasenkätiset pakotettiin koulussa kirjoittamaan oikealla kädellä.

Markus Lehtipuu

"kohu" johtuu siitä, että kansa halutaan tappelemaan keskenään, kun samaan aikaan eduskunta on päättänyt uudesta netin vihalaista:

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/250044...

Tämä laki kriminalisoi lähes koko opposition mielipiteet.

Huomatkaa, mitä OIKEASTI tapahtuu: sananvapautta ei kohta enää ole.

Kansa tappelee verissäpäin jostakin hiton homokysymyksestä, kun todellisuudessa meiltä on juuri viety mielipiteenvapaus.

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

Etunenässä sinä olet tappelemassa homokysymyksistä. Homokysymyset ovat aina nousseet esille, koska joku vähemmistö vetää niistä herneen nenään, ei koska se olisi kansan enemmistölle jotenkin suuri kysymys tai ongelma. Jos sinäkin vain kiltisti olisit hiljaa homoista, kuten muutkin homofobit, niin ehkä sitten voitaisiin keskittyä niihin muihin aiheisiin.

Mutta ei niin ei. Sinulle ja kaltaisillesi on äärettömän tärkeää päästä kovaan ääneen valittamaan muiden harmittomasta yksityiselämästä ja siitä jos mies pitää miestä kädestä tai pimppi koskettaa toista pimppiä.

Oma moka, älä nillitä.

Jouni Haimi

Sanotaan näin että jos homot olisi hiljaa eivätkä pitäisi meteliä kuten nyt niin heillä olisi helpompi elää. Itehänne homot toitotuksellaan tuovat tuota "harmitonta yksityielämää" esille.

Jussi Heino

Meillä on nykyään oikein hyvä elää. Eikä meitä saa kaappiin satuihin uskovat sekopäät enää. Me elämme todellisuudessa emmekä harhoissa.

Shemu P

Neljä maagista kirjainta: h o m o, ja Lehtipuu on kärppänä paikalla kommentoimassa. Vaikka yötä päivää.

En mainitse kaapista tässä yhteydessä mitään.

Käyttäjän jarmopuskala kuva
Jarmo Puskala

Iltalehden jommassa kummassa koneessa taisi olla myös kysymys "Kannatatko pakkoruotsin opiskelua?".

En usko, että siinä olisi lähdetty hakemaan kehotuksia passiiviseen vastarintaan ja opiskelusta kieltäytymiseen, todennäköisemmin kysymysten kirjoittaja ei osaa suomea.

Jussi Heino

Tämä Iltalehden vaalikone on ihan järjetön. Järjenvastaisia kysymyksiä onko homous normaalia? Ei uskoisi että tuota tänään edes kysytään muulla kuin hihhuleiden vaalikoneessa. Ihme sekoilua.

Tatu Chanth

No, kysymyksien vastauksista erään puolueen jäsenen oma kanta oli nostettu hienosti esiin.. Mistä niitä urpoja riittää. Hän oli tosin superurpo. Eikä sen puolueen ainoa, valitettavasti.

Hyvät peittyy huonojen alle.

-
lisätty aamu-unessa jäänyt tarkennus, yksi sana, jäsenen

Toimituksen poiminnat