Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Puoluetoimintaa vaikeutetaan tahallisesti

Olen monesti paasannut siitä, miten valtion maksama puoluetuki syrjii puolueita, joilla ei ole vielä kansanedustajia. Tämä on ollut selvää jo siitä asti, kun aikoinaan Piraattipuoluetta lähdin luotsaamaan. En kuitenkaan olisi uskonut ikinä törmääväni niin räikeisiin tapauksiin kuin nyt vaalien alla.

Puolueiden saama valtion tuki on yhteensä 180t euroa per valittu kansanedustaja (90te puoluetuki ja 90te viestintätuki). Puoluetuki mahdollistaa tehokkaasti puolueiden toimintaan keskittymisen, tarpeiston hankkimisen, toimiston hankkimisen, kokouskulujen maksamisen ja tietenkin tiedotustoiminnan niin jäsenilleen kuin muillekin kiinnostuneille. Listasta puuttuu kuitenkin eräs merkittävä meno, nimittäen vaalikampanjointi.

Puolueiden vaalibudjetit

 Kokoomuksella ja SDP:llä vaalibudjetti on noin miljoonan euron luokkaa, Vasemmisto ja Keskusta aikovat pärjätä 800 000 eurolla. "Niukalla" vaalibudjetilla muun muassa RKP panostaa vain 600 000 euron luokkaa, Kristillisdemokraatit puolisen miljoonaa. Arvatkaapa mistä suurin osa vaalibudjeteista koostuu? No niin, puoluetuestapa juurikin.

Piraatit pyrkivät selviämään samasta pelkällä murto-osalla. Budjetti on kerätyksi saaduista varoista riippuen kymmenen ja kahden kymmenen tuhannen väliltä. Valtakunnallisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkuvaa aktiivien vapaaehtoistyöskentelyä ja allekirjoittaneellakin on takana tätä kirjoittaessa 20 tuntia yhtämittaista työskentelyä puolueen tehtävissä. Eikä kyseessä ole lähipäivistä lainkaan pisimpiä.

Puoluetuki kampanjoinnissa

 Puoluetukea nauttivat puolueet todennäköisesti tilaavat mittatilauksena julisteidensa taustalevyt - niitä menee tuhatkunta kappaletta ympäri Suomea jo meillä, vaikka osallistuttavia vaalipiirejä on vain 11. Kaikissa vaalipiireissä ehdokkaita asettavilla määrä lienee yli puolisentoista tuhatta. Valmiiksi mittaansa tilattujen levyjen hintaero on radikaali ja siksi näiden levyjen haku puutavaraliikkeestä, sahaus oikeaan mittaan ja toimitus eri piiriyhdistyksille siunaantuu meidän tapauksessa puolueaktiiveille. Ilmaista työvoimaa. Levymateriaalin hinnaksi tulee silti toista tuhatta euroa.

  • Puoluetukea nauttivat puolueet voivat tilata graafisen suunnittelun mainostoimistoilta - meillä työ hoidetaan vapaaehtoisten ammattigraafikoiden voimin.
  • Puoluetukea nauttivat puolueet voivat tilata säänkestävää kohtalaisen tyyristä julistetta sormea heiluttamalla - meillä kilpailutetaan paikat huolella ja varaudutaan vielä ekstrakappalein sään runnomien julisteiden vaihtoon.
  • Puoluetukea nauttivat puolueet ostavat vaalimökit - me rakennamme ne itse. Poikkeuksena onneksi Turun kaupungin vuokraa vastaan tarjoama vaalimökki.

Vaalijulisteiden ja mökkien ynnä muiden perustarpeiden lisäksi vaalikampanjointiin kuuluvat luonnollisesti toriteltat, esitelehtiset, mainonta ja paljon muuta. Rahoituksen lähde pysyy samana.

Case Vantaan kaupunki

 Päivän karuin isku vasten kasvoja oli Vantaan kaupungin järjestämä palvelu, jossa julisteet oli mahdollista viedä kaupungille, joka sitten hoitaisi paikalleen viennin ja liisteröinnin. Mahtavalta kuulostava palvelu jota on harvassa paikassa tarjolla. Toiset jopa vaativat rahaa julistepaikkojen käytöstä. Tarkemmin papereita tarkastellessa kävi kuitenkin ilmi, että julisteet on toimitettava kaupungille 21. päivä kello 12:00 mennessä. Eli vain yksi arkipäivä ehdokasnumeroiden saannin (saanti viimeistään klo 17) ja toimitusaamun välissä. Parin sadan kappaleen painokset tehdään offset painatuksella ja hintaerot ovat huimat. Me maksamme kiireestä riippuen yhden vaalipiirin julisteista 360-560 euroa. Yhden arkipäivän toimitusajalla Vantaan kaupungin vaatimukset täyttävät julisteet maksaisivat useita tuhansia euroja.

Järjettömien vaatimuksien vuoksi siis julisteiden kiinnityskin jää vapaaehtoistyön varaan. Ei riitä, että uudet tai pienet puolueet joutuvat maksamaan kaiken omista taskuistaan ja keräämällä lahjoituksia, vaan tahallisesti myös vaikeutetaan koko vaalikampanjoinnin toteuttamista. Kaiken järjen mukaan, jos demokratian toteutumista haluttaisiin edes silmänlumeeksi näytellä, puoluetuet jaettaisiin tasapuolisemmin ja vähävaraisemmille puolueille palvelut olisivat helpommin käytettävissä.

Kannattaa muistaa, että kaiken tämän päälle vielä hallituksemme ajoi juuri läpi kolmen prosentin äänikynnyksen eduskuntavaaleihin näiden vaalien jälkeen voimaan tulevaksi. Suomi on demokratia, silloin kun se hyödyttää vallassaolijoita.

 

Jos pidät mielipiteistäni tai haluat tukea ehdokkuuttani, osoita se vaikka liittymällä FB-sivuni seuraajaksi ja levitä tietoa ehdokkuudestani eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jarisuominen kuva
Jari Suominen

Ei ole pelkästään uusien puolueiden ongelma. Uuden ehdokkaan on vaikea päästä esiin myös eduskuntapuolueissa.Teen itse ihan samoja asioita kuin sinäkin, päivät venyvät tolkuttomiksi ja yöllä yritetään sitten kirjoitella kun päivällä ei ehdi.
Istuvilla kansanedustajilla on vaaliloma, työttömällä ei. Jokapäiväinen toimeentulo 600 euroa kuukaudessa tienaavalla on muutenkin niukkaa-nyt nuo rahat liukuvat vaalityöhön...

Suomen demokratiassa(?) olisi paljon kehittämisen varaa...

Kaiken lisäksi lehdistö ainakin Turussa suosii tunnettuja nimiä. Olen huomannut että on lähes mahdotonta saada kirjoitustaan Turun Sanomiin.

Peli on raakaa. Vasemmistoliitto ei liene pahimpia, onhan esim Kokoomuksessa kuulema ehdokasmaksu eli ehdolle asettuva joutuu maksamaan puolueelle ehdokkuudestaan....

Tunnen sympatiaa muita köyhiä kohtaan, vaikka uskonkin että oma puolueeni on paras ratkaisemaan näitäkin ongelmia. Vasemmistoliiton puoluetuista en sano mitään koska niiden käytöstä en tiedä, mutta ehdokkaiden kampanjaan Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto osallistuu vain pienellä avustuksella lehti-ilmoituksiin. Itse olen saanut tätä varten vain 200 euroa. Sen sijaan oma perusosastoni ja sen ihmiset ovat tukeneet muutamilla satasilla ja ammattiliitot samoin.

Kallista on vaalitouhu ja ilman omaa työtä se olisi mahdotonta.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

"...onhan esim Kokoomuksessa kuulema ehdokasmaksu
eli ehdolle asettuva joutuu maksamaan puolueelle
ehdokkuudestaan..."

Mielenkiintoista!!!
Onkohan tuosta näyttöä?

Arktinen runoilija, kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Ehdokkuusmaksu on aikalailla standardi eri puolueissa. On aika poikkeuksellista mikäli sitä ei jonkin puolueen tietyssä vaalipiirissä ole lainkaan. Suuruusluokka on parhaimmillaan parin tonnin luokkaa käsittääkseni.

Käyttäjän pasi kuva
Pasi Matilainen

Ei kai tuo edes ole mitenkään salaista tietoa. Mullakin saattaa olla jossain tallessa tuohon liittyvä kuitti, ehkä.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Harrille ja Pasille:
Homma todistaa vain sen mistä minä useimmiten
ja niin mieluusti kirjoitan - parlamentaarinen
"kansanvalta"-koneisto on läpeensä mätä.

Käytännössä voimme valita edustajat vain niistä
jotka kansanvallan anastaneet puolueet panevat
ehdolle.

Vaaliyhdistykset (100 jäsentä) ovat vain hyvin
teoreettisia poikkeuksia.

Arktinen runoilija, kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Näin se menee ja siis tietyllä tasolla on minusta oikeinkin, että ehdokkuuden eteen joutuu tekemään työtä. Rajansa toki kaikella.

Ehdokasmaksu on itseasiassa todella yleinen ja sitä taitaa harrastaa suurin osa puolueista. Osittain se on keino hankkia vaalirahoitusta, mutta sillä estetään myös turhimmat hupiehdokkuudet ja varmistetaan että ehdokas on tosissaan. En pidä käytäntöä erityisen huonona jos puolueella on tarve kerätä rahaa kampanjointiin käytettäväksi. Meillä kuitenkaan siihen ei päädytty, vaan todettiin jokaisen saavan maksaa omien kykyjensä mukaan lahjoituksena.

K Veikko

Jokaiselle ehdokkaalle pitäisi valtion varoista maksaa kansanedustajan palkan plus kulukorvauksen suuruinen palkka siltä ajalta kuin valtio maksaa palkkaa kansanedustajallekin vaaleihin osallistumisesta.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Listasta unohtui muun muassa semmoinen inhottavuus, että monet vaalipaneeleita järjestävät tahot "unohtavat" kutsua meidät paikalle.

Härskein näkemäni esimerkki tähän mennessä oli viime lauantaina Jyväskylän keskustassa. Olimme telttailemassa kävelykadulla, kun saimme tietää ohikulkijalta että viereisessä Jyväskeskuksessa alkaisi piakkoin Ammattiyhdistyksen järjestämä *nuorten vaalipaneeli*.

Paikallinen puheenjohtajamme kävi kysymässä, että miksi tilaisuudesta ei oltu ilmoitettu ja kysyi että pääsisikö mukaan näin lyhyellä varoajalla? Ei Piraattipuolue kelvannut, mutta se ei liene mikään iso yllätys...

En itse käynyt paikalla joten en voi omakohtaisesti todentaa asiaa, mutta jostain syystä panelistit olivat kuulemma olleet kaikkea muuta kuin nuoria.

Käyttäjän jaakkokoivula kuva
Jaakko Koivula

Vaalikynnyksen runnominen läpi on minusta törkein osoitus siitä, että demokratiaa ei arvosteta pätkääkään. Nyt pitää vain tehdä ennen vaaleja kovasti työtä, että äänestäjätkin tajuavat miten pahasti meitä kaikkia yritetään vedättää. Salaliittoteorioita ei tarvita, kun suuret puolueet täysin avoimesti kertovat, että eivät halua antaa pienille puolueille edes tilaisuutta päästä vaikuttamaan asioihin.

Äänestämisellä vaikuttamisen uskottavuus voi olla pian lopullisesti historiaa. Saa nähdä kuinka suoraan demokratiaan kansalaiset joutuvat sen jälkeen ryhtymään, jos haluavat jotain muutosta maansa asioihin. Viimeaikaisten maailmalla nähtyjen esimerkkien jälkeen on tuokin vähän pelottava ajatus.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pasi Palmulehto,

minä voin IPUn ehdokkaana auttaa Piraatteja Etelä-Savossa esim. viemällä teidän vaalimateriaalia samoille paikoille, jonne vien IPUnkin vaalimateriaalia saataville.
Senkun toimitatte lehdykät minulle. Siinähän ne samalla kulkee.
Yhteystietoni sinulla pitäisi olla.

Rahaa meillä ei ole, mutta me kykenemme yhteistoimintaan. Ja tämä koskee minun uskoakseni kaikkia pienpuolueita.
On vain järkevää yhdistää voimavarat.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Moro Riikka. Kiitos tarjouksesta, olisi tosiaan varmasti fiksua hieman yhdistää voimia alueella jossa aktiivien ja ehdokkaiden määrä ei edes ole kovin suuri. Välitän tietoa eteenpäin Etelä-Savon piirille, paikallinen järjestely kun on meillä koitettu delegoida piiriyhdistysten vastuulle :)

Rahaa tuskin millään eduskunnan ulkopuolisella puolueella on niitä määriä kuin tarvis olisi.

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Eduskuntavaalit ovat demokraattisia vain nimellisesti, kuten huomataan, että toiset ovat etuoikeutetussa asemassa jo lähtökuopissa. Rahavallan vaalit nämä ovat, jolla on pätäkkää ja tuet takana, on helpompi olla esillä.

Toimituksen poiminnat