Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Torvi ja torvensoittajat

Tämä on hyvin yksinkertainen kunnianosoituskirjoitus ravintolabaarille nimeltä Torvi. Olen tätä kirjoittaessani juuri saapunut yhdeltä Helsingin reissulta ja ensimmäisenä matkan verrella poikkeamisen arvoisista paikoista on Torvi. Kyseinen mesta on varmasti monelta jäänyt täysin huomiotta, toisille taas kotia rakkaampi paikka. Syy piilee siinä, että meille monille, jotka olemme kasvaneet Lahden ympäristössä, Torvi on ollut meille ainoa todellinen kokoontumispaikka.

Minkälaisesta kokootumispaikasta sitten puhun, kun blogissani en normaalisti paikkoja mainosta?

Puhun paikasta, jossa kaikki hiemankin erilaisiksi nuoriksi itsensä kokeneet ovat yleensä voineet kokoontua ja tavata toisiaan. Kyseessä ei siis suinkaan ole peruskapakka, vaan jotakin paljon enemmän. Tässä istuessani keskellä suurinta yleisöaluetta voin vain muistella, miten moni aloittava bändi on tehnyt läpimurtonsa nimenomaan Torven avulla. Toivottavasti mahdollisimman monelta alueelta löytyy oma Torvensa. Muistan monta tihutyötä ja hauskaa ideaa täällä on toteutettu, joita tätä kirjoitusta näyttäessäni toivon mukaan kestoportsari ja paikan ylivoimanen kannattelija Jarttu, ei enää muistele. Ainakaan pahalla.

Torven kaltaiset paikat ovat tärkeitä kasvaville nuorille, sillä ne rikkovat opittua maailmankuvaa ja auttavat muodostamaan oman sellaisen. Koulujärjestelmämme, kotimme ja vastaanotettu valistus opettavat meille arvoja, jotka aiemmat sukupolvet ovat nähneet hyviksi. Se ei kuitenkaan tarkoita niiden olevan oikein, tai ainakaan parhaat mahdolliset. Arvojen kyseenalaistaminen on tärkeää ihmisen ja koko ihmiskunnan kehitykselle.

Vaikka tiedän, ettei näin ole, toivon syvästi jokaisen paikkakunnan tarjoavan oman Torvensa ja mahdollistavan niiden toiminnan. Lukijat voivat jälkikäteen tarkistaa mitä Lahden seudulla on tarjottavaa. Mitättömyyksiin tuskin voidaan lukea esimerkiksi Apulantaa ja Tehosekoitinta.

Koska olin sopivasti paikalla, pyysin Jarttua kuvailemaan Torvea mahdollisimman lyhyesti. Vastaus oli: "Olohuone jota ei itse tarvitse siivota".
Me kaikki, jotka olemme Torven jälkeläisiä, olemme ennemmän tai vähemmän Torvensoittajia. Me kerromme lapsillemme, millainen maailma oli meidän aikanamme ja miten oma maailmankuvamme on muotoutunut.

Kipinä kirjoitukseen lähti huolestumisesta tulevan nuorison mahdollisuuksista vapaaseen kommunikointiin. Nykyiset lainsäätäjämme pyrkivät voimakkaasti kieltämään nimetöntä keskustelua verkossa, lisäämään valvontaa ja syöttämään valmiit ajatukset päähän. Se mitä Torvi oli minulle omassa nuoruudessani, oli tuo olohuone jossa keskustelu sai virrata vapaasti ja usein keskustelukumppania ei edes tunnettu nimeltä. Ei ole varmaankaan vaikea huomata yhtäläisyyksiä Internetin kanssa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Seppo Hildén

70-luvun lopulla tuli käytyä kyseissä paikassa silloin kun Heinolasta Lahteen oli asiaa. Armeija-aikaan Hennalassa palvellessa tuli myös iltalomilla käytyä, mutta sillon niilä oli pikkasen rajoitteita varusmiehille.

Hyvä mestä, hyvä meininki.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Koko kirjoitus lähti aivan satunnaisesta mielenjohteesta kun todellakin istuin Torvessa, hiljainen arki-ilta, kirjoittelin asioita muistiin ja ajatukset alkoivat harhailemaan. Aloin miettimään paljonko tuo paikka todellakin on vaikuttanut elämääni. Kyllähän noihin aikoihin yhteyksiä tietokoneillakin jo otettiin, mutta se oli sitä nörttien touhua (eli sitä ei mainostettu ainakaan ;) eikä se ollut vielä mikään todellinen vapaamuotoisen keskustelun mekka. Torvi oli sitä todella monille ja monet sen ajan parhaista keskusteluista tulikin käytyä Torven ulkopuolella kun raitis ilma alkoi loppumaan. Olisi mielenkiintoista, ja pelottavaa, tietää millainen sitä itse nykyään olisi jos nuo mielipiteenvaihtokanavat olisivat olleet sensuroituja ja tarkkaan valvottuja.

Toimituksen poiminnat