Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Selvitys verkkovaikuttamisesta 2010-luvulla

Olen ollut laiska kirjoittamaan blogia viimeaikoina. Tai laiska olisi selkeästi väärin sanottu, ihmisellä on rajansa resurssien käytöllä ja päivät ovat olleet pitkiä. Siitä huolimatta valittaa ei voi, meno on kovaa ja paljon se antaa.

Olin 2.3 yhtenä puhujana Oikeusministeriön järjestämässä keskustelu- ja julkistamistilaisuudessa, jossa puheenaiheena oli Leo Straniuksen ja Lasse Laaksosen laatima selvitys "Verkkovaikuttaminen 2010-luvulla". Valitettavasti itse ehdin vasta alkamisaikan jälkeen paikalle ja missasin ministeri Braxin aloituksen, sekä valtaosan Straniuksen osuudesta, sisältö oli kuitenkin tuttua ja siitä oli mielenkiintoista päästä puhumaan. Piraattipuolue toimi selvityksen yhtenä esimerkkitapauksena.

Selvitys pureutui yhdistysten (ja samalla puolueiden) toimintaan ja toimintamahdollisuuksiin sähköisiä apuvälineitä käyttäen ja pohjustui osin jo voimaan tulleeseen yhdistyslain uudistukseen, jossa vihdoin sallittiin äänioikeutettu etäosallistuminen yhdistyksen jäsenille. Sekä selvityksen taustatietoja valottamassa, että yhdistyslain lausunnoissa olenkin ollut mukana ja tilaisuus oli tietyssä mielessä työn hedelmien näkemistä.

Mielenkiintoisinta omalta osaltani selvityksessä olivat suositukset joihin siinä päädyttiin. Ne puhuivat samaa kieltä Piraattipuolueen lausuntojen kanssa. Yhdistysten tulisi voida toimia myös pelkästään sähköisessä ympäristössä, sillä yhdistysten käyttötarkoitukset ja toimintatavat ovat selkeästi erilaiset kuin ennen. Puhuessani otinkin esimerkiksi tuntemani yhdistyksen, jossa on toista sataa jäsentä, mutta virallisia jäseniä vain kolme kappaletta. Nämä kolme sitten kerran vuodessa tapaavat mökillä tai ravintolassa ja hoitavat virallisen pakollisen kokouksen. Itse toiminta kuitenkin ottaa huomioon myös nuo epäviralliset jäsenet ja toimii sinällään normaalin yhteisön tavoin. Tämä malli on johtunut puhtaasti lain tuomista rajoitteista ja vielä uudistettu yhdistyslakikin vaatii nuo kolme henkeä kokoontumaan säännöllisesti eri puolilta Suomea.

Oma osuuteni keskittyi ensisijaisesti Piraattipuolueen toimintaan käytännöntasolla. Kerroin erilaisista sähköisistä osallistumistavoista, kaksisuuntaisesta vaikuttamisesta, avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Ehdottomasti esillenostamisen arvoinen asia oli myös Piraattipuolueen kasvun vauhti. Käsittääkseni mikään muu puolue Suomessa ei ole kyennyt kasvamaan lähellekään yhtä nopeasti ilman valmista taustaorganisaatiota tai kannattajakuntaa. Suuren kiitoksen tästä kasvuvauhdista saa nimenomaan sähköisten osallistumistapojen hyödyntäminen. Piraatit ovat voineet alusta asti näyttää kaikille kiinnostuneille toimintansa, hallituksen kokouksia myöten, ja kuka tahansa kiinnostunut on voinut tulla mukaan vaikuttamaan. Maantieteelliset etäisyydet tai esiintymistaidot eivät ole olleet este. 

 

Ps. Tilaisuutta oli seuraamassa ainakin muutama yhteisön edustaja jotka taltioivat keskustelun. Jos luette tätä, olisin hyvin kiinnostunut tallenteen saamisesta.

Jos pidät mielipiteistäni tai haluat tukea ehdokkuuttani, osoita se vaikka liittymällä FB-sivuni seuraajaksi ja levitä tietoa ehdokkuudestani eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat