Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Ilta tekijänoikeusloukkausten parissa

Vietimme eilen kotosalla mukavaa iltaa kuunnellen musiikkia ja katsellen musiikkivideoita, tarkemmin ottaen vanhoja klassikoita joiden videoita ei välttämättä ole edes ikinä nähnyt. Soittolista sisälsi Sydänmaata, Leevi and the leavingsiä, Klamydiaa, Klamydian Veskun haastatteluja, molempia Alankoja ja muuta varmaan jossain määrin kuviteltavissa olevaa saman linjan musiikkia. Koko sessio lähti itse asiassa siitä, että oli todella mukavaa nähdä noita vanhoja musiikkivideoita, keskustella siitä miten bändi tai taiteilija on tai ei ole muuttunut ajan myötä sekä jossain määrin yleisesti suomipopin kehityksen seuraaminen. Itse olen nähnyt suurimman osan noista videoista vasta youtuben tarjonnan myötä vaikka tuotantoa olen kuunnellut muutaman vuosikymmenen.

 Tämä pisti jälleen ajattelemaan asiaa tekijänoikeuksien kannalta. Yksikään noista videoista ei ainakaan selkeästi ollut levy-yhtiön tai muutoin palkatun julkaisijan toimesta laitettu, vaan joku kyseistä teosta paljon rakastava on haistattanut kakkelit typerille keinotekoisille rajoitteille ja halunnut jakaa jotakin itse tärkeäksi kokemaansa myös muille. Suuret kiitokset näiden videoiden julkaisijoille vaikka luvattomaan jakeluun syyllistyivätkin.

 Millainen olisikaan maailma, jos itselle rakkaiden asioiden harmiton jakaminen todellisuudessa loppuisi täysin. Uskallan panostaa veikkausrastini paljon tunteettomamman ja itsekkäämmän maailman ruudukkoon. Minun tekoni videoita katsellessa oli lain näkökulmasta enintään paheksuttavaa, youtuben tarjoajana toimiminen suurin summin rangaistavaa ja julkaisijoiden rohkeus korvaamatonta ..sekä tietty rangaistavaa.

 Piraattipuoluetta kritisoidaan toisinaan nimestään, joka on sinänsä luonnollista ellei katso sisältöä. Kyse on tekijänoikeuksien osalta kuitenkin hyvin pitkälti maalaisjärjen käytöstä, sekä tekijöiden ja käyttäjäkunnan yhteiselosta. Puolueen nimi on muodostettu haukkumanimestä, jolla kulttuuriteoksia toisilleen jakavat koitettiin haukkua maan rakoon ja rinnastaa pahimpiin rikollisiin. Tänä päivänä piraatiksi julistautuminen on kuitenkin ylpeyden eikä häpeän tunnustamista.

 Olisi mukava kuulla tänä päivänä Klamydian Vesku Jokisen mielipiteitä yksityisestä epäkaupallisesta kopioinnista. Tekihän hän muunmuassa biisin Ryssä mun leipääni syö ja kertoi haastatteluissa piratismin vievän 25% tuloista. Kyse oli tietenkin siitä oikeasta kaupallisesta piratismista eikä suinkaan yksityisestä kopioinnista joka on jo käytännössä tappanut Veskun vihaaman kaupallisen piratismin. Olisi kiva kuulla hänen ajatuksiaan faneista, jotka ostavat tuotantoa vaikka millä mitalla, käyvät keikoilla ja silti kokevat tarvetta jakaa samaa tuotantoa muille, katselevat musiikkivideoita youtubesta tai muutoin rikkovat tekijänoikeuslailla suotuja taiteilijan erityisoikeuksia. 

 Toivon vain ettei Gösta kuole nälkään koska katsoin luvatta hänen esiintymisiään musiikkivideoissa, olihan hän yksi minullekin rakkaimpia musiikintekijöitä. 

 

Jos pidät mielipiteistäni, osoita se vaikka liittymällä FB-sivuni seuraajaksi ja levitä tietoa ehdokkuudestani eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

SariLa (nimimerkki)

Itse näkisin Youtuben lähinnä sivistävänä palveluna. Nykyisin radiokanavat suoltavat päivästä toiseen samoja listahittejä. Käytännössä Youtube on monelle nuorelle ainoa kanava tutustua vanhempaan musiikkin.

Täytyy sanoa että meinasin saada hikan, kun minulle selvisi että vuonna 81 syntynyt pikkuveljeni kuuli youtubesta ensimmäistä kertaa sellaisia bändejä kuin Dead Kennedys, Slade ja Nazareth. Vastaavia esimerkkejä löytyy paljonkin.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Kun suurin osa ihmisiä tihruttelee youtubea pienen näyttöruudun ja yleensä vähäisellä resoluutiolla, niin kuinka siitä edes kehdattaisiin tekijänoikeuskorvauksia vaatia? Toisaalta tekijöillä olisi loistava paikka linkittää hyvälaatuista ja edullista hd vesriota samassa yhteydessä ja moni hankkisi niitä kotieatterivarastoonsa ja jakaisivat linkkiä muillekin.

Youtubea voi verrata globaaliin kirjastoon jossa asiakkaat tekevät virkailijoiden työtä ilman palkkaa.

En wareta vaan ostan leffat tai musiikin jos kiinostavia sattuu kohdalle. Olen myös ylpeä siitä että olen Piraattipuolueen jäsen, sillä vihdoinkin on puolue joka tuo todellista demokratiaa maahamme.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

On muuten mielenkiintoista miettiä mikseivät nämä paljonpuhutut tekijänoikeusjärjestöt haasta Youtuben omistajaa Googlea oikeuteen? Siis tavallisia keskiverto köyhiä Suomalaisia ihmisiä kyllä häiritään, mutta isoon korporaatioon ei uskalleta koskea?

Toimituksen poiminnat