Raapustuksia kehittyvän yhteiskunnan puolesta Kirjoituksia ensisijaisesti tietoyhteiskunnan kehitykseen, luonnon- ja eläinsuojeluun, sekä kansalaisoikeuksiin liittyvistä aiheista.

Missä seuraava Nokia?

  • Missä seuraava Nokia?

Tämän fraasin olen vähätellenkin kuullut kymmeniä kertoja. Sen lausunta sopii yhtä hyvin niin ministerin kuin tavallisen kadun tallaajankin suuhun, mutta kuten varmaan kaikki tiedämme, uusi Nokia ei synny vain hokemalla.

Uudeksi Nokiaksi, eli massiivisen määrän mainetta, kunniaa ja verotuloja Suomelle tuovaksi ideaksi tai yritykseksi on tituleerattu muun muassa menetettyä mahdollisuutta keksiä Facebook, Twitter, Google tai YouTube. Tituleeraukset ovat sinällään olleet osuvia, että noiden ideoiden ja yritysten taustalla liikkuvat järisyttävän suuret määrät rahaa. Esimerkiksi YouTube liikkuu teknisesti ottaen edelleen tappiollisuuden rajamaastossa, mutta sen tuomat työpaikat, verotulot ja viihteellinen sekä yleissivistävä hyöty on merkittävää. Kaksi muuta taas tahkovat voittoa oikein urakalla.

Miksi siis tällaisia tai jopa jotakin näistä palveluista ole keksitty ja kehitetty Suomessa? Voisimme käydä monia vaikutteita lävitse, mutta valitsin pari tärkeintä, syyt joiden takia näiden palveluiden syntyminen Suomessa olisi lähes sula mahdottomuus.

1. Tekijänoikeudet
Kaikki esitetyt palvelut rikkovat röyhkeästi tekijänoikeuslakia. Ja miksi eivät rikkoisikaan, sillä laki on vanha, kulunut ja pahanhajuinen, aivan kuten loppuunkäytetyt sukat; sillä erolla että sukat eivät jarruta yhteiskunnallista kehitystä. Valtaosa YouTubessa olevista musiikkivideoista, dokumenteistä ja piirretyistä rikkoo tekijänoikeuksia. Facebookissa on suorastaan yleinen harrastus käyttää valmiita hahmokuvia, linkittää kuviin ja videoihin jotka rikkovat tekijänoikeuslakia. Googlella on löydettävissä rutkasti tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia ja se jopa osaa itse näyttää sellaista kuvahaussa. Harrastaapa Google itsekkin kirjojen digitalisointia vaikka monien mielestä toimet ovat reilusti yli lain sallimien rajojen.

2. Vastuun mielivaltainen sysääminen
Facebook, Twitter, Youtube ja moni muu palvelu olisi Suomen lainsäädännön alla lähes mahdotonta ylläpitää vastuukysymysten takia. Juuri taannoin korkein oikeus linjasi erään vertaisverkkopalvelun ylläpitäjät syyllisiksi laillisesta toiminnasta?!? Kyseessä ei niinkään ollut mitä ylläpitäjät tekivät, vaan mitä he eivät tehneet. He eivät aktiivisesti karsineet palvelustaan tekijänoikeutta rikkoen julkaistuja teosten jakelulinkkejä, vaan antoivat toiminnan jatkua suhteellisen vapaasti. Se halusivatko ylläpitäjät laitonta materiaalia jaettavan vai ei, on toissijaista. Heidät tuomittiin tekijänoikeuslain rikkomisen mahdollistamisesta. Tämä tarkoittaa vastuun sysäämistä kaikkien sähköisten palveluiden ylläpitäjille palvelun käyttäjien tekemisistä, oli palvelun tarkoitus sitten mikä vain ja oli palvelu sitten kaupallinen tai hyvää hyvyyttään vapaaehtoisesti tehty ilmaispalvelu. Suomen edellyttämän valvonnan taso tappaisi Facebookin, Twitterin, Googlen ja YouTuben työvoiman kustannuksiin ja palvelun huonontumiseen. Esimerkiksi YouTubessa katsotaan kaksi miljardia videota päivässä, uutta materiaalia lisätään joka päivä lähes neljän vuoden edestä ja videoita kommentoidaan vielä ahkerammin. Facebookissa on aktiivisia keskustelijoita yli 500 miljoonaa. Kaiken tämän järjestelmällinen valvominen olisi mahdottomuus.

3. Globalisoituminen
Internet on tehokkaasti laimentanut maiden välisten rajojen merkitykset. Samaa palvelua on mahdollista käyttää niin Suomesta, Amerikasta kuin Australiastakin ja siten myös potentiaalinen asiakaskunta on maailmanlaajuinen. Tarkastellessa valtioita joissa laadukkaiden sähköisten palveluiden pyörittäminen on mahdollista, Suomi sijoittuu kärkipäähän laitteistojen ja yhteyksien hinnoissa sekä verotuksen raasteessa. Taakkana on myös Ruotsin FRA:n harjoittama järjestelmällinen tietoliikenteen vakoilu. Vaikka joku suomalainen hyvän palvelun keksisikin, voitte olla varmoja hänen harkitsevan monen monta kertaa pystyttääkkö palvelu Suomeen vai muualle (ja kenties muuttaa itsekin samalla). Ellei palvelu ole selkeästi lokalisoitu, sille harvemmin on olemassa selkeää kohdemaata tai ns. point of originia. Monet palvelut ovatkin usean ihmisen yhteistyön tuloksia ja tekijät saattavat olla täysin eri maista. Jos palvelun ei koeta mitenkään erityisesti kuuluvan Suomeen tai olevan suomalainen, miksi palvelun pystyttäjät kokisivat tarpeelliseksi maksaa yhtä korkeimmista verotuksista ja palkoista juuri Suomeen? Lainsäädäntömme ja verotuskäytäntömme ovat täysin hakoteilla globaalien sähköisten palveluiden osalta, sillä ulkomaille kohdistuvat kauppalait ovat kirjoitettu lähinnä ajatellen perinteistä ulkomaan vientiä ja tuontia.


Kaikesta tästä on varoiteltu jo pienen ikuisuuden ajan ja silti tälläkin hetkellä eduskunnassa ollaan ajamassa Suomeen vielä voimakkaampaa tekijänoikeuslakia, verkkotoiminnan vastuukysymyksistä keskustellaan jatkuvasti kiristävään sävyyn ja globaalia liiketoimintaa karkoitetaan muualle.

Tiesittekö, että rakas hallituksemme on jälleen näyttänyt oman lyhytnäköisyytensä ja ajanut käsiteltäväksi lakiesityksen, jossa vaaditaan tekijänoikeusjärjestöille oikeutta lähettää lähes kaikkiin kotitalouksiin varoituskirjeitä tekijänoikeuksien valvonnan nimissä?

Flattr this

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

eikö googlella ole palvelimet suomessa joten senhän voisi haastaa oikeuteen vastuusyistä ?

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Ei taida vielä olla Googlen palvelimet Suomessa, mutta Googlehan osti Summan paperitehtaan palvelinhallikseen. Saa nähdä uskaltavatko oikeasti investoida sittenkään Suomeen vai meneekö tehdas jälleenmyyntiin. Nythän täällä on riesaamassa sekä tekijänoikeuslaki, vastuukysymykset että myös FRA.

Expat (nimimerkki)

Tuskin ainakaan Suomessa. Suomalaisia tuntuu kiinnostavan nykyään erilaisuuden vastustaminen, uusimpivaaralaisuus/nationalismi ja budjettiallokaatioiden kanssa räplääminen enemmän kuin sen miettiminen, että mistä se kasvu syntyy mistä sinne budjettiin voisi jotain tulla. Ei välttämättä sellainen ympäristö missä suuret innovaatiot syntyvät...

Ja on se toisaalta vähän helvetin epätodennäköistä muutenkin, että joku voittaisi lotossa 2 kertaa ;)

Lahjomaton Kielisoturi Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Uusi Nokia on Antti Leinosen kehittämä täysin integroitu biojätejalostamo, joka muuttaa paskan energiaksi ja lannoitteiksi kaavalla E = WC^2 (Lasse Laaksosen lause).

Tällä on rajaton kysyntä kehitysmaissa ja Suomi on ainoa uskottava toimittaja alalla.

Kun nostetaan abstraktiotasoa, niin Uusi Nokia = Noeton(tm) Lasse Laaksosen tavaramerkki. Siinä ei ole nokia eikä mokia.

Vieras (nimimerkki)

Loistava kirjoitus!

Jonkun pitäisi tosissaan perustaa kotimainen youtuben kaltainen palvelu, kertoa julkisuudessa että eihän tuo ihan lain rajoissa mene, mutta samalla tavalla toimii kuin youtubekin, ja katsoa paljonko tulee piiskaa.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Siinä vain tuon kotimaisen toimijan pitäisi valmistautua huolella. Tai siis ehkä paremminkin kaivata muutaman vuoden täysylläpitoa valtion laitoksessa, sillä tekijänoikeuksien loukkaamisesta tunnutaan rankaisevan huomattavasti ankarammin kuin todellisesta pahanteosta.

Petri Kivikangas

Paljon asiaa. Suomi on jo aikaa sitten pudonnut IT-kelkasta. Jotain patenttilakia voi tosin olla vaikea lähteä muuttamaan erinäisten kansainvälisten sopimusten takia.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Patenttilakeja itse asiassa voidaan käsittääkseni muuttaa myös aivan kansallisella tasolla, mutta totta kai fiksumpaa olisi ajaa sekä kansallisella että EU-tasolla samaan aikaan. Suomihan pääsi jo jenkkien mustalle listalle lääkkeiden viitehintasysteemillä kun viisveisaamme joistakin heidän patenteistaan.

Toisella mustalla listalla ovat kaikki Open Sourcea julkisesti tukevat valtiot ja listalla ne luokitellaan yhteiskunnan ja kehittyvien markkinoiden vihollisiksi. On kyllä surkuhupaisaa nähdä miten valtiot suorastaan näyttävät koittavan ampua itseään jalkaan. Yksi syy tietenkin on se, että tekijänoikeusjärjestöille on annettu aikaa myöten niin paljon rahaa ja valtaa, että lobbausvoima on tehokas. Ylläpitäjien vastuuthan koitetaan ajaa myös lähinnä kahdella aiheella lävitse, tekijänoikeuksien valvonnalla ja vihapuheiden kitkemiseksi.

Pegu (nimimerkki)

Samaa mieltä Uusi Nokia hokemien mielettömyydestä. Tuo hokema on vain haitallinen. Jos edes hoettaisiin 10 uutta Vaisalaa, Metsoa tai Wärtsilää, hokema olisi siedettävämpi. Parempi se olisi, jos hoetaan ja toimitaan sen eteen, että edesautetaan 100:n keskisuuren yrityksen syntyä.

Patenteissa, tai etenkin niiden loukkauksista saadut rangaistukset, ovat todellinen jarru Suomessa ja EU alueella. Täällä kun rangaistus perustuu toteen näytettyyn vahinkoon, ovat korvaukset ja rangaistus mitättömiä suurille yrityksille (myymätön tuote kun ei ole vahinkoa, tai vahinkoa ei voi todentaa). Siksi patentteja loukataan jatkuvasti, etenkin suurten yrotysten toimesta. Siten viedään pieniltä, pantteihin nojaavilta innovaatioyrityksiltä pohja. Suuret vievät ja pienet vikisevät. USA:n käytäntö on toinen, siellä rangaistaan ennaltaehkäisevästi (punitive) ja kertaluokkaa kovemmin kuin täällä. Patentteja kunnioitetaan ihan toisella tavalla. Tai jos loukataan, pienikin saa riittävän korvauksen. Samaa kaipaisin patenttien osalta tänne.

Vieras (nimimerkki)

Huomiosi näiden superpalveluiden tekijänoikeusloukkauksista on täysin validi. Lisäisin muutaman tarkentavan pointin Suomen ja USA:n lainsäädäntöjen eroista.

Mainitsemasi palvelut rikkovat tekijänoikeuksia ja näiden oikeuksien haltijat (isot mediakonsortiot) ovatkin haastaneet palvelut oikeuteen.

USA:ssa oikeus voi ja onkin määrännyt firmat sovitteluun. Sovitteluaika voi olla jopa vuosia, ja vasta jos nämä keskinäiset neuvottelut eivät tuota tulosta, homma menee oikeuden ratkaistavaksi.

USA:ssa näitä palveluita EI SULJETA tuomarin määräämään pakkosovittelun ajaksi, vaan ne voivat jatkaa liiketoimintaansa toistaiseksi. Jos homma menee lopulta oikeuteen ja päätyy palvelunomistajan tappioksi, tästä palvelun pyörittämisestä toki rangaistaan sitten ankarimman mukaan.

Suomessa homma menee niin, että tekijänoikeuksien haltija haastaa palvelun oikeuteen ja tuomari määrää palvelun toiminnan kiinni, kunnes sen lainmukaisuus on selvitetty. Lisäksi tyypillistä on, että poliisi käy oikein hakemassa serverit pois talteen todisteeksi, joka voi hieman vaikeuttaa liiketoiminnan jatkamista.

Jenkkien sovittelumalli pakottaa molemmat osapuolet aktiivisesti etsimään sovintoratkaisua. Ja tuloksena on nuo Suomen talouden esikuviksi nostetut palvelut. Mainitut palvelut ovat sittemmin sopineet osan jutuistaan medialafkojen kanssa ja osa oikeusväännöistä jatkuu yhä edelleen. Bisnes kuitenkin rullaa koko ajan ja palvelut ovat pystyssä.

Noita palveluita ei olisi voinut mitenkään syntyä tänne jo pelkästään Suomen lainsäädännön vuoksi.

Joten, jos joku Youtubeja ja Facebookeja niin ihailee, täytyisi hänen myös ryhtyä voimakkaasti purkamaan lainsäädännöllisiä esteitä näiden palveluiden perustamisen tieltä... Henkilökohtaisesti en pidätä hengitystäni vaan odotan kuulevani poliitikoilta "mutkun mutkun" mussutusta.

Jos et em. väittämääni usko, käänny kenenkä tahansa tekijänoikeuslakimiehen puoleen.

VeliSynkkä (nimimerkki)

KYSYMYS ! Palvelimet Virossa tai suomessa !

Meillä on Paholaisen Casinon palvelimet Virossa, isossa palvelinkeskuksessa, alunperin puhtaasti kustannussyistä !
Alkoi aivan teoreettisella tasolla kinnostaa onko suomalaisilla viranomaisilla mitään sanomista niihin vai ei ?

Ja jos on niin mitä on?

Minut tai Päätoimittajamme ne voivat vissiin viedä putkaan häkkiin linnan tai jonnekin, mutta tuskin palvelimia ?

MITÄ NOUSEE ?

VS

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Virosta ja Saksasta löytyy itsellänikin palvelimia. Käytännössä oikeusvastuu on ylläpitäjän kotimaan mukaan, eli täysin Suomen lakien mukaan toimii kaikki, myös rikosoikeudellinen vastuu. Sitten lisänä voi tulla jotakin Viron lakeja vielä lisäksi, mutta käytännössä siis kuitenkaan eivät voi vapauttaa vastuusta, vain lisätä.

Palvelimiahan ei minkäänlaisissa tapauksissa poliisi lähde sieltä hakemaan, mutta teoriassa voisi virka-apuna pyytää sellaisen sisällön takavarikoimaan ja tutkimaan ja/tai sulkemaan palvelimen.

VeliSynkkä (nimimerkki)

Kiitos Pasi !

Selkeetä !

VS

Vaimoni sattuu olemaan vanhaa Ranskalais - Italialaista sukua, jossa erityisesti Ranskassa on sanonta että; Kaikki pienet maat ovat tyhmiä ja erityisen tyhmiä ovat Belgit ja Finnet ! Huah ! :-(

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Totta, niin totta.

Omat kokemukseni patenttiongelmista ovat juuri tuotekehityksen alalta. Siis jos haluat kehittää jotain, niin enemmän väkeä pitää olla selaamassa patenttikansioita ja etsimässä kiertoteitä kuin tekemässä itse tuotetta ja kehitystä.

Viimeksi syksyn Teollisuusmessuilla tuli puhetta pienyrittäjän kanssa jonka tuote oli hyvässä vaiheessa mutta alkuperäinen idean isä päättikin myydä patentit kilpailijalle. Tämä iso kilpailija laittoi patentit kassakaappiin, koska heillä oli jo samalle alalle oma tuote jota ei tarvitse parantaa kun ei ole kilpaulua. Ostamalla patentin pois he varmistivat omaa markkina-asemaansa ilman mitään tuotekehitystä tai innovaatiota.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Jonkin verran patenttiasiasta kirjoittikin tänään Hämeen piraattien PJ Juho Rutila http://juhorutila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/51654-p...

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Hyvä kirjoitus onkin, monet Suomessa luulevat että patentit oikeasti suojaisivat heitä kansainvälisellä tasolla. Mutta kovin kylmää on keksijän kyyti ellei ole rahaa polttaa kalliisiin lakimiehiin maailman turuilla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Uusi Nokia on yksinkertainen. Kerätään alkupääomaksi hieman tyhjiä pulloja ja viedään ne palautusautomaattiin, joka antaa niistä 10 senttiä/pullo. Saaduilla rahoilla ostetaan kaupalta tyhjiä pulloja 9 senttiä/pullo, tai mielellään halvemmallakin, jolloin alkupääoma nousee jo hieman. Sitten viedään ostetut pullot taas palautusautomaattiin. Tätä toistetaan riittävän monta kertaa.

Konsepti toimii jo monessa maassa ja se voidaan levittää koko maailmaan.

CONNECTING PEOPLE!

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Huolimatta idean koomisuudesta, se saattaa olla myös kiellettyä. Se on nimittäen tarkkaan määritelty mihin panttipulloja saa käyttää. Sallitut käyttötavat ovat toki ensisijaisesti määritelty sen vuoksi, etteivät valmistajat halua ottaa vastuuta jos jollekkin räjähtää itse tehdyllä simalla täytetty kokispullo päällensä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Myyjä vastaa, mutta caveat emptor.

VeliSynkkä (nimimerkki)

##
Kaikesta tästä on varoiteltu jo pienen ikuisuuden ajan ja silti tälläkin hetkellä eduskunnassa ollaan ajamassa Suomeen vielä voimakkaampaa tekijänoikeuslakia, verkkotoiminnan vastuukysymyksistä keskustellaan jatkuvasti kiristävään sävyyn ja globaalia liiketoimintaa karkoitetaan muualle. ##

Jep Jep !

KONEISTO pelkää ! :-)

VS

Vieras (nimimerkki)

Tervehdys,

boneko eli bonsai ekosysteemi tutkielmani on Suomen seuraava Nokia, näin vaatimattomasti itse keksijän suusta.. ^^

Tsekatkaa lisää alkavasta Boneko Brothers sarjasta, jonka tarkoituksena on tuoda aihe tapetille:

www.bonekobrothers.com

Toimituksen poiminnat